Suport a la integració d’experiències psicodèliques, transpersonals i en estats modificats de consciència

Leer en castellano

Dins de la integració de les experiències vitals, la integració de les experiències transpersonals i en estats modificats de consciència mereix capítol a part. Aquestes experiències es caracteritzen per transcendir els límits habituals del cos i de l’ego, de l’espai i del temps, així com els cànons del que la cultura i la psiquiatria modernes consideren normal. Involucren fenòmens com la identificació amb la vida, la creació o la consciència planetària; experiències, embrionàries o fetals; fenòmens energètics del cos subtil o sincronicitats, que suposen una ruptura amb la manera en què la persona comprèn la realitat, i en la manera en què es percep i/o entén a si mateixa i al món que li envolta.

Sovint aquestes experiències ocorren a persones implicades en una cerca transcendental i/o fruit de la realització d’alguna pràctica espiritual (ioga, meditació, respiració holotrópica…) o la ingesta d’alguna substància psicoactiva (experiència psicodèlica), però també poden ocórrer “espontàniament”, sense que puguem identificar cap circumstància o activitat que la desencadeni. Amb el temps, si el procés d’integració es desenvolupa adequadament, els coneixements implícits en l’experiència s’incorporen a la vida d’un, donant lloc a canvis que reverteixen no només en el propi benefici de la persona, sinó també en el de la comunitat.

Per la naturalesa d’aquestes experiències, és habitual que desbordin els recursos personals del subjecte, de manera que el suport social pot ser especialment necessari en el procés d’integració. En les societats tradicionals en què aquestes experiències formaven part de l’acerb cultural, la integració formava part de la vida quotidiana i els propis usos i costums socials tendien els ponts que connectaven l’experiència amb el dia a dia. La nostra cultura, no obstant això, just comença a tendir aquests ponts, i és freqüent que la persona no trobi aquest suport en el seu entorn més immediat.

Les sessions d’integració

En aquest context, les sessions d’integració ofereixen un marc de confiança on les persones que busquen aquest suport per a afrontar els reptes que el procés d’integració d’una experiència d’aquest tipus suposa, puguin aprofundir en la seva experiència i expressar tot allò que en elles ha despertat, així com oferir l’assessorament adequat per a prosseguir el procés més enllà de la sessió.

Les sessions d’integració són conduïdes per psicoterapeutes amb formació transpersonal i àmplia experiència en el treball amb estats modificats de consciència. Depenent de les necessitats particulars de cada cas, emprem diferents eines (tècniques psicofísiques, treball de relaxació, meditació, visualitzacions, tècniques artístiques, ús de la música o altres materials multimèdia…) que ens permeten aprofundir en la integració, implicant en el procés les diferents dimensions de la persona (corporal – emocional – mental – espiritual), actualitzant l’experiència i expressant-la per diferents canals, tant verbals i com no verbals.

Aquestes sessions es poden desenvolupar de manera presencial a Mataró i a Barcelona, o online per a persones que visquin lluny d’aquestes ciutats o no els sigui possible assistir en persona a la consulta. Es tracta de sessions puntuals, que no impliquen l’adherència a cap procés terapèutic ni el substitueixen.

Si estàs interessat o vols més informació, et pots posar en contacte amb mi o amb el meu col·lega Jordi Àlvarez:

Jordi Àlvarez

Psicoterapeuta transpersonal, miembre professional de la European Transpersonal Association, EUROTAS.

jac@yogainspiredart.com

Tel: 679 07 19 04

homeratpenat.wordpress.com

Jordi Pla

Licenciado en psicología clínica, formado en terapia Gestalt, terapia integrativa y técnicas de relajación y atención.

Tel: 669 301 278

info@jordipla-psicologia.cat

jordipla-psicologia.cat