La vida suposa un constant impuls que ens porta cap a la salut i la maduració: tant sols cal que siguem nosaltres mateixos, que siguem espontanis i conscients del que estem vivint a cada moment per que el resultat d’aquest impuls sigui el més convenient per a cada situació.

És a dir, que si necessitem créixer, si necessitem aprendre, si necessitem guarir algun mal, cal que siguem espontanis i integrem la nostra acció amb la consciència de nosaltres mateixos i del món que ens envolta. D’aquesta manera el resultat serà creixement, aprenentatge i/o curació.

Això suposa una determinada actitud, una determinada manera d’estar en la vida i en el món que es pot aprendre i de fet s’aprèn durant el procés de teràpia Gestalt.

Aquesta actitud es fonamenta en tres pilars: aquí i ara, atenció i responsabilitat.

Aquí i ara

La vida transcorre sempre en el aquí i ara. Si ja ha passat, si no te’n has adonat, si t’havies despistat, t’ho has perdut.

El passat ja no és i el futur tant sols és una fantasia. Si tenim algun tema pendent del nostre passat, serà en el “aquí i ara”, en el present, que ho haurem de solucionar; si volem un futur millor, és en el aquí i ara que haurem de caminar cap a ell, on haurem d’actuar per a construir-lo.

De la mateixa manera, si passa qualsevol cosa important és aquí i ara que està passant. Quan vols sentir-te viu, si no és aquí i ara? Quan vols ser tu mateix si no és aquí i ara? Cada moment és una oportunitat per a l’ésser i la consciència, una oportunitat pel canvi.

Atenció

Sense atenció no hi ha consciència.

L’actitud guestàltica suposa una atenció “flotant”, que pren consciència alternativament de la figura i el fons, d’un mateix i de l’entorn, de sensacions, emocions i pensaments. El resultat d’aquesta mena d’atenció és un adonar-se “global”, que integra la persona i el seu entorn, cos, cor i ment, i posa a disposició de l’individu tots el recursos amb que conta per afrontar la situació.

Responsabilitat

Responsabilitat és primer de tot la capacitat de reconèixer-se en els propis actes, emocions i pensaments. Quan aquest reconeixement no existeix, les persones vivim com si fóssim presoneres de forces internes o externes que governen la nostra vida.

Cal que em reconegui en el fruit de l’atenció, cal que m’adoni de que allò que faig, dic, penso o sento, de que allò que sóc, no és producte de l’atzar o de forces alienes a la meva voluntat, sinó producte d’un procés creatiu en el que participo activament.

Per això, podem entendre la teràpia com els procés de descobrir com és aquesta participació, com creo la meva personalitat, com alimento el meu benestar o el meu malestar, com em construeixo els meus cels i els meus inferns particulars.

Si me’n adono de que faig per emmalaltir, puc deixar de fer-ho; si me’n adono de com m’equivoco, aprendré.

Beneficis de la teràpia Gestalt

Totes les persones interessades en el seu creixement personal es poden beneficiar de seguir un procés de teràpia Gestalt, fins i tot per aquelles que “no necessiten” teràpia.

A la teràpia Gestalt, curació, aprenentatge i creixement són un i van de la mà.

  • La teràpia Gestalt és especialment recomanable quan hi ha un malestar emocional o afectiu que la persona no pot gestionar per si mateixa o fa massa temps que dura.
  • És molt beneficiosa en casos de depressió, estrès, ansietat, pors, inseguretats, bloquejos, problemes de relació... i molts altres.
  • És una eina magnífica en situacions de dol, separació afectiva o qualsevol altre crisi vital.

Tanmateix, la Gestalt és també un procés d’aprenentatge.

  • Amb la Gestalt aprenem a estar autènticament presents, a conrear la consciència de nosaltres mateixos i del món que ens envolta, a viure més plenament la vida.

A mida que ens anem adonant i responsabilitzant-nos de nosaltres mateixos, ens convertim en éssers més lliures i capaços.

Cada vegada que superem una falsa creença, cada vegada que vencem un bloqueig, cada vegada que establim un contacte profund amb el nostre ésser o expressem quelcom que portàvem temps callant, estem alliberant una part de nosaltres que abans estava presonera.

  • Així, ens convertim en ésser més complets, més capaços de sostenir-se per si mateixos i contribuir a lo col·lectiu, més creatius i propensos a donar fruit.

 

Humanisme, fenomenologia i existencialisme

La Gestalt és una teràpia humanista, fenomenològica i existencial:

Humanista per que creiem que cadascú de nosaltres som éssers únics i tenim el potencial de desenvolupar-nos durant tota la nostra vida.

Fenomenològica per que ens  interessa més el que notem, sentim o fem, que no pas el que pensem sobre el que notem, sentim o fem.

Existencial per que entenem la teràpia i el creixement personal com quelcom que té a veure amb el global de l’existència de la persona, i no únicament amb uns símptomes o un diagnòstic.

gestalt-6-de-7gestalt-2-de-7

Tots tenim potencialitats i recursos que encara no hem descobert, i que podem desenvolupar per viure de manera mes plena i satisfactòria les diferents facetes de la nostra vida: professió, aficions,  espiritualitat, vida familiar, social, amorosa…

La Gestalt desperta i conrea allò que dorm en el nostre interior per que doni fruit en la nostra vida.

Comparteix!Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+